Search

Kawa mielona analiza wielkości i kształtu cząstek dla doskonałego smaku

Ziarna kawy są jednym z najważniejszych towarów, a szacuje się, że każdego dnia na całym świecie spożywa się 1,4 miliarda filiżanek kawy. Smak kawy zależy od palenia ziaren, rozkładu wielkości proszku oraz rodzaju i jakości przygotowania. Różne metody przygotowywania w procesie parzenia i filtrowania (np. ekspres do kawy, kawa filtrowana lub AeroPress) wymagają różnego zmielenia kawy w proszku w celu uzyskania aromatycznego rezultatu. Gdy palone ziarna kawy są mielone na proszek, określenie rozkładu wielkości cząstek odgrywa decydującą rolę, ponieważ ma znaczący wpływ na właściwości parzenia i filtrowania, a tym samym na smak i walory smakowe napoju.

Podczas przygotowywania kawy ważne jest osiągnięcie optymalnej ekstrakcji składników, które są rozpuszczane z mielonej kawy przez gorącą wodę lub parę. Im drobniejsza kawa w proszku, tym więcej składników można wydobyć w krótszym czasie. Jeśli stopień zmielenia kawy nie jest optymalnie dopasowany do czasu trwania i temperatury procesu parzenia, istnieje ryzyko, że kawa będzie nadmiernie lub niedostatecznie ekstrahowana. Kawa niedostatecznie ekstrahowana (= zbyt grubo zmielona) ma słaby aromat i wodnisty smak. Kawa poddana nadmiernej ekstrakcji (= zbyt drobne mielenie) ma gorzki smak z powodu zbyt dużej ilości rozpuszczonych składników (np. garbników). Dzięki niezawodnemu określeniu wielkości cząstek można uzyskać powtarzalne mielenie dla danego procesu przygotowania, co skutkuje doskonałą w smaku kawą o zrównoważonym aromacie. Ze względu na wysoką zawartość oleju, szeroki rozkład wielkości cząstek i bardzo nieregularny kształt cząstek, kawa w proszku wykazuje trudne zachowanie materiału sypkiego, tj. cząstki mają silną tendencję do aglomeracji, a proszek jest trudny do przesypywania lub przenoszenia. Należy to odpowiednio uwzględnić w mechanicznych i optycznych metodach pomiarowych.

Analizator wielkości i kształtu Camsizer X2

Dowiedz się więcej o analizatorze cząstek obrazu dynamicznego wykorzystanym czytając tę notę aplikacyjną.

Tradycyjnie rozkład wielkości cząstek kawy w proszku określano za pomocą przesiewania analitycznego. Jednak metoda dyfrakcji laserowej staje się coraz bardziej uznawana za metodę standardową. Obie metody mają pewne ograniczenia pod względem zawartości informacji, dokładności i czułości. Kawa w proszku, zwłaszcza stosowana w kapsułkach lub strąkach, jest wysoce zoptymalizowana pod kątem danego procesu przygotowania i musi spełniać bardzo rygorystyczne specyfikacje jakościowe. Często można je sprawdzić tylko za pomocą metod obrazowania, które zapewniają bardzo wysoką rozdzielczość rozkładu wielkości przy jednoczesnej wysokiej przepustowości próbki.

Pomiar cząstek kawy w proszku za pomocą dynamicznej analizy obrazu - Figure 1
Dynamiczny analizator obrazu CAMSIZER X2 doskonale nadaje się do określania wielkości i kształtu kawy w proszku. 

Jak działa charakteryzacja cząstek kawy w proszku za pomocą dynamicznej analizy obrazu?

W pomiarach cząstek z dynamiczną analizą obrazu zgodnie z normą ISO 13322-2, strumień cząstek jest generowany i przepuszczany przez system kamer. Obrazy cząstek są rejestrowane w ruchu jako projekcje cieni i oceniane przez komputer. Dynamiczna analiza obrazu działa zarówno w przypadku suchych proszków, jak i zawiesin. W przypadku kawy w proszku lepszym rozwiązaniem jest pomiar na sucho. Procedura takiego pomiaru za pomocą systemu CAMSIZER jest pokazana po prawej stronie. CAMSIZER X2 posiada dwie kamery o różnych powiększeniach, co pozwala na jednoczesną analizę małych i dużych cząstek bez konieczności wcześniejszej regulacji zakresu pomiarowego, np. poprzez dobór odpowiednich obiektywów. Jest to ogromna zaleta w przypadku analizy kawy w proszku, która zwykle ma bardzo szeroki rozkład wielkości od dolnego zakresu mikrometrów do 2 milimetrów. Podczas pomiaru CAMSIZER X2 pozyskuje i ocenia setki obrazów na sekundę, co prowadzi do bardzo stabilnych i powtarzalnych wyników ze względu na dużą liczbę wykrytych cząstek. Zwykły czas trwania pomiaru wynosi zaledwie 2-5 minut.

Pomiar cząstek kawy w proszku za pomocą dynamicznej analizy obrazu - Figure 2
Zasada pomiaru urządzenia CAMSIZER X2 do pomiaru suchej kawy w proszku. Próbka jest przenoszona do urządzenia przez wibrującą rynnę, gdzie jest wychwytywana przez strumień powietrza. Cząstki są wykrywane w ruchu przez dwie kamery o różnych skalach obrazowania jako projekcje cienia i są oceniane.

Zaletę zasady dwóch kamer zilustrowano na wykresie po prawej stronie. Wykres przedstawia rozkład wielkości kawy w proszku zmierzony za pomocą obu kamer, wraz z wynikiem tej samej próbki tylko za pomocą kamery basic i tylko za pomocą kamery zoom. Kamera zoom rejestruje drobną frakcję, ale tylko kilka dużych cząstek ze względu na mały obszar obrazu, co widać po wyraźnych stopniach po grubej stronie rozkładu. Kamera basic nie może poprawnie uchwycić drobnej frakcji ze względu na gorszą rozdzielczość. Obie kamery doskonale się uzupełniają, dzięki czemu przewyższają każdy system analizy obrazu z tylko jedną kamerą.

Pomiar cząstek kawy w proszku za pomocą dynamicznej analizy obrazu - Figure 3
Próbka kawy w proszku zmierzona tylko kamerą ZOOM (zielona): grube cząstki są tracone. Próbka kawy w proszku zmierzona tylko kamerą BASIC (niebieska): drobne cząstki są tracone. Pomiar za pomocą obu kamer (czerwony): prawidłowy wynik!

Przykładowe pomiary kawy w proszku za pomocą dynamicznej analizy obrazu, dyfrakcji laserowej i przesiewania

Kawa w proszku ma zazwyczaj szeroki rozkład wielkości cząstek z wyraźną frakcją drobną i grubą. Drobna frakcja jest mniejsza niż 200 μm, gruba frakcja może osiągnąć do 2 mm. Dzięki opatentowanemu systemowi dwóch kamer i wynikającemu z tego bardzo szerokiemu dynamicznemu zakresowi pomiarowemu, CAMSIZER X2 może określić zarówno wysoką rozdzielczość, jak i dobrą wiarygodność statystyczną w przypadku kawy w proszku. Pokazano to na rysunku 4 na przykładzie kawy w proszku o różnym stopniu zmielenia. Podczas pomiaru cząstki były rozpraszane sprężonym powietrzem w module podawania próbki X-Jet (rys. 2) pod ciśnieniem 80 kPa. Do wibracyjnego podawania kawy w proszku na rynnie dozującej firma Microtrac opracowała urządzenia, które umożliwiają bezproblemowe podawanie do pomiaru nawet bardzo słabo płynącej kawy.

Pomiar cząstek kawy w proszku za pomocą dynamicznej analizy obrazu - Figure 4
Pomiar pięciu różnych rodzajów zmielonej kawy w proszku. Charakterystyczna jest zawsze obecna drobna frakcja < 200 µm i szeroki rozkład wielkości do prawie 2 mm. Kawa parzona zazwyczaj wymaga grubszego mielenia niż espresso.

Palenie ziaren kawy wpływa na ich kruchość. Kawa mielona z kruchych ziaren często składa się z kanciastych lub spiczastych ziaren, co prowadzi do mniejszej gęstości upakowania w zagęszczonej kawie. Zarówno rozkład wielkości cząstek, jak i kształt cząstek wpływają na gęstość nasypową, właściwości filtracyjne i ekstrakcyjne proszku, a tym samym na jakość przygotowanej kawy. Oba rysunki pokazują, że CAMSIZER X2 może wykorzystywać analizę obrazu do jednoczesnego określania zarówno szerokości, długości, jak i średnicy ekwiwalentu koła i wyprowadzania każdej z nich jako własnej krzywej rozkładu. W ten sposób jeden pomiar daje wiele wyników w oparciu o trzy różne definicje wielkości cząstek. Wyniki w odniesieniu do tych parametrów znacznie się różnią, co jednocześnie opisuje nieregularny kształt ziarna: w przypadku cząstek sferycznych rozkłady dla wszystkich trzech definicji wielkości byłyby identyczne. Dla porównania, wynik dyfrakcji laserowej, który zakłada, że cząstki są kuliste, zapewnia jedynie średnią szerokość i długość cząstek. Tak więc rozkład uzyskany za pomocą dyfrakcji laserowej najbardziej odpowiada definicji „średnicy równoważnej okręgowi” analizy obrazu, ale z większą rozpiętością. W obu przykładach wartości mediany (d50) są dobrze porównywalne, a to samo dotyczy procentu drobnych cząstek < 200 µm. Dyfrakcja laserowa jest zatem w stanie dość wiarygodnie scharakteryzować kawę w proszku. Jednak prawidłowe wykrycie frakcji gruboziarnistej jest trudne. Ponieważ kąty dyfrakcji stają się mniejsze wraz ze wzrostem wielkości cząstek, jest to trudniejsze do zmierzenia. W związku z tym rozdzielczość instrumentów nieuchronnie staje się gorsza dla dużych cząstek. Ponadto małe ilości cząstek o zbyt dużych rozmiarach mogą nie generować wystarczającego sygnału, aby mogły być reprezentowane w wynikach. Jest to szczególnie wyraźne w przykładzie na drugim rysunku: analiza obrazu znajduje cząstki o długości do 2 mm, wynik laserowy nie pokazuje żadnych cząstek > 1200 µm!

Pomiar cząstek kawy w proszku za pomocą dynamicznej analizy obrazu - Figure 5a
Wyniki pomiarów próbki kawy, ok. 10 µm - 1000 µm. CAMSIZER X2 i dyfrakcja laserowa.
Pomiar cząstek kawy w proszku za pomocą dynamicznej analizy obrazu - Figure 5a
Wyniki pomiarów próbki kawy, ok. 10 µm - 2000 µm. CAMSIZER X2 i dyfrakcja laserowa.

Problemem związanym z analizą sitową kawy w proszku jest spoistość produktu. Zawartość oleju nieuchronnie prowadzi do zbrylania, przywierania do ramy sita i zatykania oczek sita. Poniżej 200 µm w każdym przypadku należy stosować przesiewanie strumieniem powietrza. Wszystko to wiąże się z dużym nakładem czasu w celu określenia rozkładu wielkości, który ostatecznie obejmuje nie więcej niż osiem punktów danych (= liczba użytych sit). Porównanie z dynamiczną analizą obrazu pokazuje, że dane z sit są bardzo dobrze porównywalne z definicją wielkości „szerokości cząstek”. Wynika to z faktu, że podczas procesu przesiewania ziarna ustawiają się w taki sposób, że przechodzą przez sito z najmniejszą możliwą powierzchnią projekcji. Analiza sitowa ma zatem tendencję do określania szerokości cząstek. Z tych obserwacji wynika również, że porównanie analizy sitowej i dyfrakcji laserowej nie może być rozsądne i wiarygodne w przypadku cząstek o nieregularnych kształtach, takich jak kawa w proszku.

Pomiar cząstek kawy w proszku za pomocą dynamicznej analizy obrazu - Figure 6
Analiza próbki kawy w proszku za pomocą dyfrakcji laserowej (pomarańczowy), analizy sitowej (czarny) i dynamicznej analizy obrazu CAMSIZER X2: szerokość cząstek (czerwony), długość cząstek (niebieski), średnica równoważna okręgu (zielony). Zwróć uwagę na dużą różnicę między dyfrakcją laserową a analizą sitową.

Podsumowanie

Podczas pomiaru cząstek zmielonej kawy za pomocą dynamicznej analizy obrazu, jeszcze bardziej stają się widoczne zalety tej metody. Należy jednak zauważyć, że tylko system dwóch kamer, taki jak ten stosowany w CAMSIZER X2, zapewnia zakres pomiarowy na tyle szeroki, by umożliwić pomiar cząstek kawy w jednej analizie. Jednoczesne zastosowanie dwóch kamer (CCD zoom i CCD basic) o różnych skalach odwzorowania zapewnia prawidłowy pomiar frakcji drobnych i grubych. Eliminuje to konieczność wstępnego ustawiania zakresu pomiarowego poprzez dobór odpowiednich obiektywów lub soczewek, co jest konieczne w wielu innych analizatorach obrazu, a czasem nawet w przyrządach do dyfrakcji laserowej. Obie kamery mają swój wkład w wynik pomiaru, a rozkład wielkości jest obliczany automatycznie. W przypadku kawy w proszku ważne jest, aby zarejestrować cały rozkład tak dokładnie, jak to możliwe, tak by móc wiarygodnie przewidzieć zachowanie się w procesie ekstrakcji, a tym samym ostateczny smak uwielbianego przez wielu napoju, jakim jest właśnie kawa. Dla przykładu, dane z CAMSIZER są wykorzystywane do prawidłowego ustawienia młynków w pełni automatycznych ekspresach do kawy na etapie ich produkcji, tak aby uzyskać optymalny rozkład wielkości cząstek dla procesu parzenia.

Microtrac MRB Produkty & Kontakt

Analizator wielkości i kształtu Camsizer X2


Dowiedz się więcej o dynamicznym analizatorze obrazu wykorzystanym w tej nocie aplikacyjnej.

Skontaktuj się z nami w celu uzyskania bezpłatnej konsultacji


Nasz zespół ekspertów z przyjemnością doradzi Państwu w zakresie Państwa zastosowań oraz naszego asortymentu produktów.