Gusta i preferencje konsumentów w zakresie napojów ewoluują w kierunku większego nacisku na zdrowie, przekształcając łańcuchy dostaw napojów. Obserwuje się rosnące zainteresowanie napojami o niższej zawartości alkoholu, naturalnymi składnikami, bez cukru lub bogatymi w witaminy. Konsumenci poszukują smakowych alternatyw, takich jak piwo bezalkoholowe, napoje owocowe, koktajle proteinowe i napoje bezalkoholowe. Biorąc pod uwagę wszystkie te wymagania, w branży napojów nadal istnieją duże wyzwania w zakresie recepturowania. W rezultacie firmy produkujące napoje muszą sprostać potrzebom ewoluującej branży konsumenckiej i szybko dostosować się do nawyków konsumentów oraz poprawić jednorodność i jakość napojów o wysokim popycie. Firmy produkujące napoje są zatem zmuszone do oceny i wprowadzania innowacji w swoich procesach od butelkowania do konsumenta.
Microtrac dostarcza rozwiązania i produkty, które mogą pomóc firmom osiągnąć najwyższą jakość. W szczególności seria Turbiscan oferuje rozwiązania do opracowywania, optymalizacji i kontroli stabilności, jednorodności i okresu przydatności do spożycia napojów. Jednym z nich jest ocena zdrowszych alternatywnych środków ważących do stabilizacji emulsji napojów. Gotowe napoje, takie jak soki owocowe, są wytwarzane poprzez rozcieńczanie stężonych emulsji napojów środkami ważącymi, takimi jak bromowany olej roślinny (BVO), co prowadzi do bardzo niestabilnych rozcieńczeń. Usuwając klasyczne środki obciążające, producenci pracują nad zatrzymaniem procesu pogarszania się niestabilnych rozcieńczeń, które tworzą pierścień wokół szyjki pojemnika na napój, znany również jako kremowanie. Proces tworzenia się pierścienia jest silnym wskaźnikiem stabilności emulsji do napojów. Microtrac proponuje metodę oceny skuteczności nowego naturalnego środka ważącego i znalezienia optymalnego stężenia, które opóźnia pogorszenie jakości i tworzenie się pierścienia, poprawiając kinetykę tworzenia się pierścienia. W tym artykule skupiamy się na oleju roślinnym i badaniach nad tym zdrowszym środkiem ważącym, który również zaowocował końcowym rozmiarem pierścienia porównywalnym z obecnie stosowanym środkiem ważącym BVO, co czyni go skuteczną i odpowiednią alternatywą. Wyniki pomiarów z wykorzystaniem technologii Turbiscan SMLS stanowią rozwiązanie do stabilizacji napojów. Metoda zaproponowana przez Microtrac pomaga skrócić czas potrzebny do oceny okresu przydatności do spożycia i zjawisk o miesiące (do 1000 razy szybciej niż w przypadku standardowych metod).
Microtrac zajmuje się również precyzyjnym określaniem okresu przydatności do spożycia, szczególnie na dynamicznie rozwijającym się rynku napojów zawierających THC. Okres przydatności do spożycia tych napojów podlega destabilizacji oleju, co z kolei wpływa na moc starzejących się napojów zawierających THC. Metoda TURBISCAN została wykorzystana do długoterminowego monitorowania stabilności napojów zawierających THC. Ostatecznie, badania te oceniły kinetykę frakcji objętościowej i określiły ilościowo destabilizację napojów zawierających THC, dostarczając dowodów na wysoką stabilność próbek w różnych temperaturach i stężeniach. Ta innowacyjna metoda rozszerza możliwości badania napojów zawierających THC i eliminuje błędy lub niespójności wynikające z tradycyjnych inwazyjnych procedur pomiarowych.
Klarowanie napojów takich jak wino i piwo ma również kluczowe znaczenie dla zapewnienia wysokiej jakości produkcji. We współpracy z Francuskim Instytutem Badań Wina przeprowadziliśmy ocenę porównawczą skuteczności dwóch białek roślinnych stosowanych do klarowania czerwonego wina. Te środki klarujące są niezbędne, aby zachęcić do sedymentacji cząstek i zmniejszyć liczbę cykli filtracji potrzebnych do osiągnięcia pożądanej jasności i stabilności wina. W badaniu znaleziono optymalne białko roślinne i stężenie do klarowania wina przy użyciu technologii TURBISCAN, która pozwala na ilościowe określenie szybkości migracji i określenie wysokości warstwy osadu. Chociaż mleko i mleko roślinne nie są tematem tego artykułu, ważne jest, aby zwrócić uwagę na różnorodne zastosowania badań nad napojami w branży i jej wielu napojach. Ta nieinwazyjna ocena skuteczności białek do klarowania wina jest obiecująca dla producentów win wysokiej jakości, pokazując, że środek klarujący o średnim stężeniu szybciej inicjuje sedymentację, a grubość warstwy osadu jest porównywalna z grubością warstwy osadu środka o wysokim stężeniu. Jeśli chodzi o napoje bezalkoholowe, TURBISCAN działa zarówno z próbkami skoncentrowanymi, jak i rozcieńczonymi. Jednym z głównych problemów związanych z formułowaniem napojów bezalkoholowych są "stabilizatory" dostępne dla napojów spożywczych. Dwa podstawowe stabilizatory, w tym guma arabska, są naturalne i dlatego ich skład zależy od jakości zbiorów i pogody. W miarę postępu innowacji rozważane są alternatywy, choć nie osiągnęły one jeszcze skuteczności gumy arabskiej. Pracujemy nad sprostaniem tym wyzwaniom przy użyciu zaawansowanych technologii i metod badawczych. Ulepszenia w zakresie klarowania napojów nie ograniczają się do wina i napojów bezalkoholowych. Korzystając z technologii TURBISCAN, przeprowadziliśmy eksperymenty w celu porównania wpływu temperatury na szybkość klarowania brzeczki, która jest kluczowa w procesie produkcji piwa. Ciepło umożliwia koagulację zanieczyszczeń na brzeczce, słodkim płynie pochodzącym ze słodu. Eksperymenty potwierdziły równoległą zależność między wzrostem temperatury a zwiększoną szybkością klarowania, co jest ważnym krokiem w określaniu szybkości tworzenia się osadów w piwie.
Ostatecznie wybór, czy użyć prostego rozwiązania przesiewania, czy też zainwestować w dyfrakcję laserową lub dynamiczną analizę obrazu, będzie zależał od ilości badań, dostępnego budżetu i personelu oraz wszelkich szczególnych norm międzynarodowych lub wymagań klienta, z którymi się Państwo stykają. Zachęcamy do kontaktu z Microtrac w celu bezpłatnej konsultacji, która pozwoli ustalić, jakie rozwiązanie zapewni optymalny wynik i zwrot z inwestycji.