Popyt na produkty bezmięsne oznacza, że producenci żywności i formulatorzy są pod rosnącą presją, aby opracowywać nowe formuły i produkty wolne od produktów pochodzenia zwierzęcego. Ponieważ wypróbowane i przetestowane białka mięsne pełnią różne role, w tym emulgujące i stabilizujące, zastąpienie ich alternatywami pochodzenia roślinnego nie zawsze jest prostym zadaniem. Turbiscan DNS umożliwia formulatorom scharakteryzowanie wydajności emulgowania, stabilizacji i solubilizacji białek, przyspieszając rozwój preparatów na bazie białek roślinnych szybko i dokładnie. Powszechnie wiadomo, że spożywanie mniejszej ilości mięsa jest lepsze dla środowiska.1,2 W porównaniu z uprawą roślin przeznaczonych do spożycia, hodowla zwierząt gospodarskich na żywność jest niezwykle zasobochłonna i nieefektywna energetycznie. W rezultacie ślad węglowy na kalorię mięsa jest ogólnie znacznie wyższy niż w przypadku żywności pochodzenia roślinnego, takiej jak owoce, warzywa i orzechy. Istnieje również wiele dowodów sugerujących, że zmniejszenie ilości mięsa w diecie na rzecz pełnowartościowych produktów roślinnych może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób kardiometabolicznych, takich jak choroby układu krążenia i cukrzyca typu 2.3 W rezultacie coraz większy odsetek konsumentów decyduje się na zmniejszenie ilości spożywanego mięsa - lub całkowite wyeliminowanie go z diety.4 W badaniu przeprowadzonym w 2019 r. wśród 3627 dorosłych Amerykanów 41% stwierdziło, że je mniej mięsa ze względów środowiskowych - podczas gdy w Wielkiej Brytanii całkowite spożycie mięsa spadło o około 17% w latach 2008-2018.5
Przemysłowi producenci żywności znajdują się pod presją, aby sprostać zapotrzebowaniu na bardziej odpowiedzialną produkcję żywności o niższej emisji dwutlenku węgla i dostosować się do preferencji żywieniowych wegetarian i wegan. Osiąga się to obecnie poprzez zmniejszenie wykorzystania dodatków pochodzenia zwierzęcego, zamiast tego wybierając surowce roślinne.
Dotyczy to zwłaszcza białek - i nie mówimy tu tylko o roślinnych substytutach mięsa. Białka są niezwykle szeroką i wszechstronną klasą dodatków w przemyśle spożywczym, pełniąc różne role jako emulgatory, stabilizatory, środki pieniące i środki teksturujące. Co więcej, białka są istotnym składnikiem naszej diety i odgrywają ważną rolę w uczuciu sytości.6
W porównaniu z białkami zwierzęcymi, białka roślinne mają wiele zalet: są mniej zasobochłonne, mają mniejszy ślad węglowy i są przyjazne dla wegan / wegetarian.
Jednak odtworzenie właściwości białek pochodzenia zwierzęcego przy użyciu białek roślinnych może być wyzwaniem dla producentów żywności. Białka roślinne zazwyczaj oferują niską lub słabą rozpuszczalność i poziom wydajności, który jest uważany za gorszy niż konwencjonalne emulgatory: zarówno pod względem wydajności, jak i stabilności gotowego produktu.
Skład i zachowanie białek pochodzenia roślinnego mogą się znacznie różnić w zależności od tego, z jakich roślin pochodzą - niektóre z najpopularniejszych wyborów to soja, groch, ciecierzyca i inne rośliny strączkowe. Ponadto właściwości dodatków roślinnych mogą się różnić w zależności od miejsca zbioru, metody oczyszczania i ewentualnej funkcjonalizacji chemicznej. Wszystko to oznacza, że dla producentów żywności zamiana dodatku białka zwierzęcego na dodatek pochodzenia roślinnego jest złożonym zadaniem. Po wybraniu odpowiedniego białka, producenci muszą określić optymalną formułę wykorzystującą to białko (i uwzględnić wpływ na koszt formuły), a następnie dostosować procesy do pracy z nowym składnikiem. Ten ostatni etap jest szczególnym wyzwaniem, zwłaszcza jeśli chodzi o solubilizację - jest to często znacznie trudniejsze i bardziej czasochłonne podczas pracy z białkami roślinnymi.
Nie istnieją jednak standardowe metody testowania i charakteryzowania wydajności białek w procesach takich jak solubilizacja, emulgowanie i stabilizacja.7 Niemniej jednak, chociaż mogą nie istnieć "standardowe" testy, są to wszystkie rzeczy, które można ocenić, a producenci żywności zazwyczaj opracowują testy, które umożliwiają im wewnętrzną ocenę i porównanie receptur. Niestety, testy te zwykle wymagają czasochłonnych eksperymentów przy użyciu wielu drogich urządzeń. Co więcej, wiele z tych testów (takich jak ocena zmętnienia) opiera się na czasochłonnych i niedokładnych obserwacjach wizualnych, a nie na szybkich i niezawodnie powtarzalnych pomiarach cyfrowych. Turbiscan DNS to pierwsza platforma typu "wszystko w jednym" do badań dyspergowalności i stabilności, umożliwiająca ocenę wydajności białek w jednym eksperymencie przeprowadzanym na jednym urządzeniu. Wykorzystując statyczne wielokrotne rozpraszanie światła (SMLS), Turbiscan DNS umożliwia szybką kwantyfikację online właściwości solubilizacyjnych, emulgujących i stabilizujących.
Analiza rozpraszania światła przez próbkę umożliwia Turbiscan DNS wykrywanie niewielkich zmian wielkości i stężenia cząstek z wysoką czułością, co prowadzi do szybkiego i ilościowego monitorowania stanu dyspersji i destabilizacji. Zaprojektowany z myślą o maksymalnej łatwości użytkowania, Turbiscan DNS umożliwia pomiar wielkości cząstek online bez konieczności pobierania próbek lub interwencji człowieka - eliminując czasochłonne ręczne pobieranie próbek i testowanie. Akwizycja danych o wysokiej częstotliwości oznacza, że analizator typu "wszystko w jednym" zapewnia wgląd w kinetykę próbki w wysokiej rozdzielczości, z solidnymi danymi jakościowymi do znaczących porównań między preparatami. Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak Turbiscan DNS może pomóc formulatorom zaoszczędzić czas i podejmować lepsze decyzje, skontaktuj się z nami, aby poprosić o demo lub wycenę.
Ostatecznie wybór, czy użyć prostego rozwiązania przesiewania, czy też zainwestować w dyfrakcję laserową lub dynamiczną analizę obrazu, będzie zależał od ilości badań, dostępnego budżetu i personelu oraz wszelkich szczególnych norm międzynarodowych lub wymagań klienta, z którymi się Państwo stykają. Zachęcamy do kontaktu z Microtrac w celu bezpłatnej konsultacji, która pozwoli ustalić, jakie rozwiązanie zapewni optymalny wynik i zwrot z inwestycji.